Shiba Inu Lommel

Shiba Inu

Shiba Inu is de Japanse term voor ‘kleine hond’. Het Shiba Inu ras is één van de zes traditionele Japanse rassen. De Shiba Inu is één van de weinige oer-rassen die tot op de dag van vandaag nog bekend zijn. Een Shiba Inu werd oorspronkelijk gebruikt en geweekt als jachthond. Vandaag zijn Shiba Inu pups weer heel erg in trek bij het grote publiek.

Contacteer ons

Het oerinstinct dat bij de Shiba Inu zeker nog aanwezig is typeert hun gereserveerd karakter naar vreemde mensen en situaties die hem vreemd zijn. Het is daarom belangrijk om je Shiba Inu pup zoveel mogelijk ‘nieuwe’ prikkels te geven in zijn eerste levensweken. Alles wat een Shiba Inu niet kent, wantrouwt hij en daar zal hij op zijn eigen typische manier op reageren, gaande van blaffen, wegduiken tot grommen en bijten. Een goede opvoeding in prioriteit nummer 1 bij een Shiba Inu pup.

Van de Japanse rassen is de Shiba Inu het kleinst. De schofthoogte van een volwassen hond varieert tussen de 32 en 40 cm. Daardoor behoort de Shiba Inu tot de kleine rassen. Zoals de Keesachtigen heeft de Shiba Inu een gekrulde staart en opstaande, puntige oren. De korte, wollige vacht van de Shiba Inu is roodachtig, black and tan of sesam exemplaren. De dubbele vacht van de Shiba Inu verhaart tweemaal per jaar redelijk fel. Het is belangrijk de vacht op deze tijdstippen grondig te kammen en doorheen het jaar minimaal te onderhouden.

De Shiba Inu straalt traditioneel trots en zelfvertrouwen uit. Vaak is de Shiba Inu een nogal onafhankelijke hond, maar hij is ook een zeer trouw en vriendelijk wezen. Een Shiba Inu zal niet te vaak blaffen, enkel wanneer er gevaar dreigt of wanneer hij iets wantrouwt.

Een groot deel van het gedrag van de eigen Shiba Inu wordt natuurlijk ook door de baasjes bepaald. Als een Shiba Inu pup slecht opgevoed wordt kan het later een echte ongehoorzame, eigenwijze hond worden. Als een Shiba Inu pup goed opgevoed wordt zal het diertje zeer goed met mensen, kinderen en andere honden kunnen omgaan. Een goede opvoeding van de Shiba Inu zal de eigenaar dus een prachtige metgezel opleveren. Men moet hiervoor wel intensief met Shiba Inu pups bezig zijn.

Dikwijls vergeten nieuwe eigenaars van een Shiba Inu pup dat ze in wezen een jachthond kopen. Hoewel de Shiba is een rustige hond is, heeft hij, zoals elke hond, minstens een dagelijkse wandeling of andere beweging nodig. Het blijft een actieve en speelse hond. De gemiddelde levensduur van een Shiba Inu is 12-15 jaar.

Samengevat

De Shiba is GEEN moeilijk ras als je weet hoe met hun om te gaan.