Cocker Spaniël

Cocker Spaniël

De Engelse Cocker Spaniel komt van oorsprong uit Groot Brittannië. De Engelse Cocker Spaniël is gefokt met de bedoeling een jachthondje te fokken met uithoudingsvermogen, een goede reukzin en snelheid. Engelse Cockers hebben een bijzondere ‘will to please’. Engelse Cocker Spaniëls willen hard voor hun baas willen, het zijn doorzetters en barsten van energie. Apporteren en zwemmen zijn twee dingen die een Engelse Cocker Spaniël graag doet.

Contacteer ons

Engelse Cockers aanhankelijk en erg op hun baasje gericht. Engelse Cocker spaniels zijn vrolijke en levendige honden met een onverwoestbaar goed humeur. Kenmerkend aan de Engelse Cockers is zijn de eeuwig kwispelende staart.

Engelse Cockers zijn niet groot, ongeveer 38-41 cm. Hun vachten vergen veel onderhoud. Daar moeten pupkopers en eigenaren rekening mee houden. Maar als ze goed en door een erkende trimster onder handen zijn genomen, dan geeft dit een prachtig beeld van een anatomisch uitgebalanceerde en met grote schoonheid omgeven hond. Cockers zijn niet alleen vertederend vanwege hun karakter, maar ook een lust voor het oog. Cockers hebben de hen kenmerkende melting expression. De lange oren, waarover later meer, dragen aan dit beeld bij.

Het ras, Engelse Cocker Spaniel, komt van origine uit Groot Brittannië. Daar is het ras ontstaan met de bedoeling een jachthondje te fokken, dat uithoudingsvermogen, een goede neus en snelheid heeft. Bovendien hebben jaren van selectie op bepaalde kenmerken voor het veldwerk, opgeleverd dat Engelse Cockers veel will to please hebben, hard voor hun baas willen werken, doorzetters zijn en veel energie hebben. Ze zijn bovendien gefokt op een uitgebalanceerde anatomie, die er voor zorgt dat ze lang en voortdurend kunnen draven . De borstkassen zijn diep tussen de voorpoten gelegen, de achterpoten moeten mooie hoekingen hebben, zodat ze kunnen stuwen, zoals we dat in kynologische termen zeggen. De ruggen moeten recht zijn, en de hond moet een sterke hals hebben om wild te kunnen apporteren.

De oorsprong van de Engelse Cocker vinden we nog steeds terug in de huidige ‘huishonden’. De lange oren houden de lucht vast die jachthonden opdoen in het veld. Aangezien een Engelse Cocker is gefokt om wild in dicht terrein op te stoten en uit de dekking te jagen, zijn de lange oren van belang voor het volgen van geursporen in dichte bosjes. Zodra een Engelse Cocker Spaniel buiten is, gaat de neus naar beneden om geuren op te sporen en vallen de oren als het ware om de voorsnuit en langs de neus, zodat de geur niet weg kan waaien. Vele mensen denken dat de oren vanwege de schoonheid en het beeld van de kop gefokt zijn, maar ze hebben hun nut gehad voor de jacht.

Engelse Cockers zijn snel, zelfstandig,willen altijd rennen en lijken onvermoeibaar. Soms moet je een Engelse Cocker Spaniel dus even dwingen om te rusten.
De Engelse Cocker is een multifunctionele hond om activiteiten mee te doen. Je kan met een Engelse Cocker Spaniel jachtwedstrijden gaan lopen. Een Engelse Cocker Spaniël is ook geschikt voor agility (behendigheid) en voor flyball. Maar uiteraard als gewone gezinshond die vaak meegenomen wordt op wandeling is de Engelse Cocker Spaniël je ideale partner.

Samengevat

De Engelse Cocker een trouwe vriend, ook voor kinderen. Maar de Engelse Cocker Spaniël blijft een hond en in een huishouden met zeer kleine kinderen moeten eigenaren zowel de hond als het kind goed opvoeden in hun onderlinge omgang. Voor ons is de Engelse Cocker Spaniël allesinds de ideale gezinshond.